Tekstovi

Prijatelji su uglavnom pokazali razumijevanje i prihvatili moj odabir, kaže Emina 

Prilikom nedavne posjete Bošnjačkom kulturnom centru ”Selam” u njemačkom gradu Bielefeldu, zatekli smo gospođu Eminu Wedekamp, koja se donedavno zvala Silvija.  Kada nije u društvu sa nekim od posjetilaca Centra, listala bi pažljivo stranice jedne islamske knjige na njemačkom jeziku, što je privuklo našu pažnju.  Imam džemata koji egzistira u sklopu Centra, Enes ef. Ibrović, ukratko nam je ispričao priču ove žene za koju je imao samo riječi hvale.  I sama Emina je rado pristala govoriti za naš list i kao da je naslutila prvo pitanje počela svoju priču:  - U cijelom svijetu, a posebno u Evropi prisutna je islamofobija i velika propaganda protiv islama. To me je navelo da počnem čitati i istraživati o islamu. Nije mi trebalo dugo vremena da pronađem odgovore na mnoga pitanja koja me cijeli život muče, ali i da se uvjerim da je islamofobija suvišna, a propaganda protiv islama zasnovana na lažima i stereotipima- kaže Wedekamp.  Emina je zatim, kako nam je rekla, odlučila preći na islam i učinila je to u jednom arapskom džematu.

Ali, kada je prvi put ušla u BKC "Selam", znala je da će se tu osjećati ugodno. Sada je redovni gost, a njezino troje djece je krenulo istim stopama i redovno idu u mekteb.  Na kraju razgovora smo je zamolili da nam iz svog iskustva kaže u čemu vidi razliku između kršćanstva i islama.  - Ja sam bila vjernica i u kršćanstvu i ne vidim velike razlike u suštini, ali me je zbunjivalo Sveto trojstvo i teza da se svako rodi grešan. Osim toga, jako mi se sviđa što u islamu nema posrednika između Boga i čovjeka. Svako mu se može direktno obratiti, dok se to u kršćanstvu radi posredstvom crkve- pojasnila je Emina.  Ispričala je i to da je prešla na islam prije godinu dana i da su roditelji prihvatili njenu vjeru, ali imaju poteškoće prihvatiti hidžab.

Prijatelji su uglavnom pokazali razumijevanje i prihavatili njen odabir, ali ima i onih s kojima su zahladili odnosi nakon te odluke. 

(avaz.ba)