Tekstovi

U austrijskom olimpijskom gradu Innsbrucku, jedan Austrijanac je prije nekoliko dana prešao na Islam. Taj čin obavljen je u Bosanskom vjerskom i kulturnom centru, koji postoji već 20 godina i ovo je prvi put od kada je osnovan džemat-Innsbruck da je ovako nešto zabilježeno.

Patric, koji je uzeo ime Eldin, već duže vrijeme se priprema za ovaj čin, koji je, kako sam kaže, izabrao jer je želio da nađe mir u svojoj duši. Otkrio je da je u vezi sa jednom Bosankom, koja je imala utjecaja na ovu njegovu životnu odluku.

Imam ef. Samir Redžepović, koji je predvodio ovaj svečani čin, istakao je kako mu je izuzetno drago, što je baš on imao priliku da obavi ovaj dio posla. Rekao je da je ovo prvi put, odkako je on imam u džematu da se ovako nešto dešava.

Treba napomenuti da su Osman Meškić i Medžid Mehadžić puno pomogli da se ovaj događaj lijepo završi. Oni su upoznali i doveli Eldina u prostorije džemata - Innsbruck. Na ceremoniji su bile prisutne i džematlije, koji su ponosni na mladog Polzingera (Eldina).

(avaz.ba)