Tekstovi
U Australiji je u toku velika debata oko uvođenja prostorija za molitvu na stadionima Aussie rules AFL lige. Najveći zagovarač ove ideje je igrač Richmonda, Bachar Houli, prvi musliman u AFL-u.
Nakon što je Bachar Houli kazao kako obaveza klanjanja pet namaza i nepostojanje adekvatnih prostora za to na stadionima onemogućava mnoge muslimane da dolaze na utakmice, vodstvo AFL-a uvešće prostorije za molitvu na nekoliko stadiona uključujući i neke od najvećih, MCG i Etihad stadionu.

"Mnogi muslimani moraju klanjati na parkinzima ili stepeništima stadiona što ih uveliko udaljava aktivnog praćenja AFL lige.", rekao je Houli.

Ova odluka dovela je do žestokih debata u koje se uključio bivši premijer australijske države Victoria, Jeff Kennet koji je ovaj potez okorakterisao "političkom korektnošću koja se otela kontroli".

"Prostorije za moltvu unutar sportskih objekata nisu dio australijske kulture i tradicije.", rekao je Kennet trenutno najglasniji oponent ideje. "To nije prektično i glupo je!"

"U starim vremenima, fudbalski tereni nisu imali ni tribine, na terenu je bilo blato i to je bio pravi fudbal.", objasnio je Kennet.
Sa druge strane, kampanju Bachara Houlija podržala je i jevrejska zajednica u Australiji, dok katolička crka još uvijek nije dala nikakav komentar.

"Prostorije za molitvu već su standard u bolnicama, univezitetima, aerodromima... Zašto ne i na stadionima?", komentarisao je Vic Alhadeff, predstavnik jevrejske zajednice u Australiji.

AFL liga inače je najpopularniji sport u Australiji sa prosjekom od preko 35.000 posjetilaca po utakmici.

(sportsport.ba)