Vijesti

Korisnici najpopularnije društvene mreže na internetu pozivaju se na oprez jer se pojavio novi virus, skriven iza linka koji obećava zabavu.

Ukoliko u chat prozor dobijete poruku "Wanna laugh?" od nekog od prijatelja, u pitanju je virus koji napada kompjuter. Nakon što mu odgovorite, poslat će vam link na stranicu koja neiskusnom oku izgleda kao YouTube, navodi Net. Tamo se obično nalazi video s vašim imenom u naslovu, te komentari vaših prijatelja, najčešće na engleskom.

Umjesto videa, na stranici je obavijest da morate skinuti novu verziju programa za reprodukciju videa, ali ako kliknete na to, zarazit ćete kompjuter virusom i shvatiti da ste prevareni jer video ne postoji.

Virus možete pobijediti na ovaj način:

1. Ukoliko ste zaraženi virusom, te i sami nehotice šaljete prijateljima poruku "Wanna laugh?", trebali biste smjesta promijeniti Facebook šifru.

2. Ako to niste u mogućnosti napraviti, pokušajte dobiti više informacija u Facebook rubrici "Pomoć".

3. Iako je najbolji lijek prevencija, tj. izbjegavanje otvaranja sumnjivih linkova, koji najčešće imaju oblik bombastičnih poruka, naslova i provokativnih slika, a neki čak doslovno traže od vas da kliknete na njih, može vam pomoći i kvalitetan antivirusni program.

U nekim slučajevima "zaraze" korisnici više nisu mogli pristupiti Facebooku kako bi promijenili šifru, a iako za takve slučajeve još ne postoji jedno rješenje koje funkcioniše za sve, neki preporučuju da nakon skeniranja kvalitetnim antivirusnim programom jednostavno upišete još jedan "www." ispred adrese www.facebook.com i tako pristupite svom profilu.

(24sata.info)