BiH

Organizacija ''Svjetlo BiH'', Općinski odbor Zavidovići i Udruženje građana ''Oaza'' Zavidovići održali su protekle nedjelje, 29. januara 2012. godine u Centru za kulturu Zavidovići, kulturnu manifestaciju ''Zato što On tebe voli''. Uz učešće oko pet stotina prisutnih program manifestacije trajao je od 18,30 do 21,30 sati. U  holu centra naši sugrađani su imali priliku da vide  izložbu pozvanih izlagača knjige te izložbu muzejskih eksponata i fotografija Spomen sobe boraca OOR-a 1992-1995. godine. Potom je u Velikoj sali učenjem prve stranice kuranske sure Er-Rahman učača Abasa Sendića,  počeo radni dio programa. Oficijelni voditelj programa bio je Elvir Čolaković iz Zenice koji je ispred organizatora manifestacije uputio pozdravnu riječ i dobrodošlicu  svima prisutnim.  Voditelj programa, uputio  je dobrodošlicu i pozdravnu riječ vijećnicima OV Zavidovići, uglednim i čestitim građanima Zavidovića a posebnu dobrodošlicu je iskazao je borcima i ratnim komandantima. On je naglasio posebnu vrijednost grada Zavidovića zbog djelovanja hafiza Mustafe ef. Efendića koji je svojim radom doprinio da Zavidovići iz godine u godinu dobivaju  nove hafize. Posebno interesovanje učesnici manifestacije su iskazali za predavanje o Islamu ''Zato što On tebe voli'' od profesora Muhammed Seyfudin Ciftci-ja porijeklom iz Turske a koji trenutno radi i živi u Njemačkoj. Nakon predavanja uslijedila je veoma zanimljiva programska tačka gostiju iz Njemačke koji su kazivali o svom primanju Islama. Voditelj je ukratko predstavio prisutnima izložbu knjige te izložbu muzejskih eksponata Spomen sobe boraca OOR-a 1992-1995. Na manifestaciji je sa nekoliko pjesama nastupio i poznati izvođač bosanskih sevdalinki Semin Rizvić

 

Kazivanja gostiju iz Njemačke o primanju Islama

Nakon predavanja ''Zato što On tebe voli'' od profesora Muhammed Seyfudin Ciftci-ja govorili su gosti iz Njemačke. Ova  programska tačka propraćena je sa velikom pažnjom učesnika manifestacije. Prvi je govorio mladić Kai Charly Kruger bivši aktivista njemačkog nacističkog pokreta. On je kazivao o svojim saznanjima o racionalnoj prirodnosti Islama zbog čega se zainteresovao za upoznavanje ove vjere. Govorio je o svom životu i humanitarnom radu u kome iako je nalazio veliko zadovoljstvo nikada nije pronašao konačnu sreću. Nakon upoznavanja Islama primio je ovu vjeru i postao aktivista njenog širenja u Njemačkoj. Danas Islam uči kod profesora koji je održao večerašnje predavanje. Njegovo kazivanje o lijepom ponašanju prema majci prije prelaska na Islam a potom usavršavanje tog ponašanja u Islamu pažnjom prema njoj kao da je, kako je rekao, ona njegova kraljica iako nije primila Islam, posebno je oduševilo prisutne na manifestaciji. Potom se  obratio  Michael Hassicke, mladić koji je bio ministrant u jednoj katoličkoj crkvi u Poljskoj.

brada

On je govorio o životu njegove porodice koja je bila izrazito privržena katoličanstvu i koja ga je odgajala kao primjernog katolika. U vrijeme prije prihvatanja Islama i služenja u crkvi na dužnostima ministranta nije mogao naći odgovor na mnoge dileme na koje je tražio odgovor kao npr. dilema: Ako je Isa Božiji sin, kako tvrde kršćani, zašto ga njegov otac nije spasio razapinjanja na križu? Odgovor na ovu dilemu i mnoge druge nije pronašao u kršćanstvu. Nakon što je upoznao čisti monoteizam u Islamu našao je i odgovore na mnoge kontradiktornosti crkvenog učenja. Nakon kontaktiranja sa muslimanima i praktičnog upoznavanja njihove vjere  prihvatio je Islam. Danas nakon primanja Islama živi i radi u Njemačkoj. Njegovo interesovanje za Islam  i prihvatanje ove vjere otkrilo mu je smisao života i put Božije istine. Govorio je i o iskušenjima i tegobama svoga tajnog pridržavanja Islama, klanjanja namaza i čitanja Kur'ana koja su ga zadesila od članova njegove katoličke porodice. Danas kao musliman nastoji uvesti u Islam svoju familiju i prijatelje. Treći gost koji se obratio na manifestaciji bio je Marko Korbik (48). On je kazivao svoj životni put na kome je probao nebrojene poroke od alkohola, noćnog života, diskoteka i sl. ali u njima nikada nije našao sreću za kojom je tragao. Ipak, prije sedam godina njegov život je preokrenula vjera Islam u čijem okrilju je pronašao svoj mir, zadovoljstvo i smisao života. Kazivao je o pojavi da se mnogi muslimani zovu samo imenom muslimani a da od praktikovanja vjere nemaju ništa ili samo malo. Pomenuo je svoju suprugu koja se kao jedna od takvih muslimanki porijeklom sa Kosova, udala za njega kao kršćanina. Potom ga je njegov šura pozivao u Islam o čemu je razmišljao a zatim pokušao naći sreću ovoj vjeri. Upoznao je Islam i postao musliman. Njegova supruga je potom počela praktikovati islamske dužnosti, pokrila se i postala primjerna muslimanka. Njihovoj kćerki dali su novo ime Merjem. Islam uči od večerašnjeg predavača profesora Ciftci-ja. Na kraju manifestacije poklonio je svim učesnicima po jedan DVD sa islamskim predavanjem ''Šta je smisao tvog života'' od njegovog sunarodnjaka i brata u Islamu Pierre Vogela. Zabilježen je i video snimak ove manifestacije a DVD se može kupiti narudžbom putem www.islamsvjetlo-bih.org a istim kontaktiranje može se dobiti poklon DVD-Pieere Vogel, ''Šta je smisao tvog života'' .

Cjelokupnu manifestaciju podržala je Općina Zavidovići putem Službe za boračko invalidsku zaštitu koja je odobrila predstavljanje muzejskih eksponata ''Spomen sobe boraca OOR-a 1992-1995.'' Općine Zavidovići u holu velike sale. Program su obezbjeđivali policajci PU Zavidovići i redari koje je angažovao organizacioni odbor. Dolaskom na manifestaciju iskazali su podršku i gospodin Haris Ćatić zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća u Zavidovićima te gospoda vijećnici Općinskog vijeća Besim Avdić, Dervo Bećirović, Nermin Halilčević, Hakija Bošnjaković. Troškove manifestacije platili su njeni učesnici priloživši dobrovoljne priloge u koverte postavljene na prvom stubu u holu Centra. Među donatorima posebno su se istakli Esad Čehajić-Eso, Smajo Ćivić-Ćiva, i drugi.  

(www.znovine.com)