BiH

Rijaset IZ: U BiH je prisutna islamofobija, diskriminacija i netolerancija prema muslimanima, islamskim vrijednostima i institucijama.

Početkom ovog mjeseca, tačnije 7.maja Rijaset Islamske zajednice u BiH promovirao je Drugi  izvještaj o islamofobiji na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Izvještaj su  predstavili Ekrem Tucaković, rukovodilac Službe za odnose s javnošću Rijaseta i Abdulgafar Velić, imam Istiklal džamije u Sarajevu. Drugi Izvještaj o islamofobiji, diskriminaciji i netoleranciji na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini registrirao je različite oblike netolerancije i diskriminacije prema muslimanima. Izvještaj obuhvata različite segmente diskriminacije i netolerancije na osnovu vjere. Sastavni dio Izvještaja predstavljaju preporuke organima i institucijama Bosne i Hercegovine i međunarodnim političkim organizacijama i organizacijama za zaštitu ljudskih prava.  „U Bosni i Hercegovini je prisutna islamofobija, diskriminacija i netolerancija prema muslimanima, islamskim vrijednostima i institucijama. Islamofobija se u društvu pokazuje na način širenja predrasuda, netrpeljivosti i straha, vrijeđanja i izrugivanja vjerskim obredima i osjećanjima, fizičkim napadima na džamije i mezarja, pokušajima diskriminacije u obrazovanju, diskriminacije u zapošljavanju, stavljanje u neprimjeren kontekst islamske terminologije, simbola i imamske profesije. Ovaj Izvještaj prepoznaje političku retoriku i medije kao najznačajnije i najutjecajnije faktore islamofobije i netolerancije“.

Odmah nakon objavljivanja ovog izvještaja, kao i prošle godine, pokrenuta je kampanja minimiziranja utjecaja objavljenog izvještaja. Islamofobi bi voljeli da ovaj izvještaj ne postoji, da niko u BiH ne prati islamofobe, da mogu na miru širiti strah od islama i mržnju prema muslimanima.

Čestitamo Rijasetu Islamske zajednice u BiH na ovom izvještaju i na pokazanom visokom nivou brige problemima koji muče muslimane u BiH.

(Saff.ba)