BiH

Sinoć je u Sarajevu (31.05.2012., god.), u Domu Mladih Skenderija, upriličena premijera dokumentarnog filma ''Muslimani pod opsadom'', autora Enesa Hotića, a koji je rađen u produkciji Multimedijalnog servisa Muslim Media.

Podsjećanja radi, ovo je prvi bh. dokumentarni film koji tretira priču o tzv. vehabijama, islamofobiji, terorizmu i tekfir ideologiji.

Prisutnima se je obratio i autor filma Enes Hotić, naglasivši kako se o spomenutim temama u našem javnom prostoru gotovo da i ne govori, a onda kada se i progovori, najčešće to biva na jedan krajnje površan i jednostran način.

''Islamofobija je danas sve prisutnija u gotovo svim sferama društva. Kroz fotomontaže i karikature, poslanik islama Muhammed a.s. se predstavlja na najnegativniji način, džamije se predstavljaju kao sjedište terorista, dok se Kur'an gazi i spaljuje, a onda nam se sve to opravdava nekakvom slobodom govora. Prefiks terorizam se dodjeljuje eksplicitno muslimanima. Nedjelo koje počini neko ko sebe naziva muslimanom, nerijetko se stavlja na teret islamu i muslimanima, te na taj način se muslimanima imputira kolektivna krivica'' - kazao je, između ostalog, autor filma Enes Hotić.

Hotić je kazao kako vjeruje da će ovaj dokumentarni film doprinijeti i afirmaciji kulture dijaloga na ovim prostorima, jer nam on ukazuje na potrebu međusobnog dijaloga koji nam je neophodan kako bi nam svima naše zajedničko sutra bilo bolje i sigurnije

Premijera je upriličena u organizaciji U.G. Svjetlo i Muslim Medie.


Pogledajte fotografije OVDJE

(Nasevijesti.com)