Svijet

"Jutarnji" piše da bi ovaj pedofilski skandal mogao postati najveći u Hrvatskoj

Zadarski nadbiskup zabranio je održavanje misa penzionisanom hrvatskom svećeniku Nedeljku Ivanovu /72/ iz Bibinja zbog optužbi da je zlostavljao više od stotinu dječaka, piše "Jutarnji list".

Čitav slučaj izašao je u javnost kada je nekoliko njegovih žrtava, danas već odraslih muškaraca, zajedno prijavilo slučaj.

Bibinjski župnik je više od 20 godina držao mise, ispovijesti, vjenčavao, krstio, a pokrenuo je i izgradnju mjesne crkve, zbog čega je dobio nagradu za životno djelo općine Bibinje i postao njen počasni građanin.

On se sumnjiči da je sve vrijeme sistemski i perfidno seksualno zlostavljao dječake ministrante ili one koji bi su mu dolazili na ispovijest.

Prema njihovim svjedočanstvima, župnik ih je dirao po intimnim dijelovima tijela, skidao im odeću, pipao i grlio. Sumnja se da se župnik prema nekim žrtvama ophodio još okrutnije, nego prema onima koji su prijavili slučaj, jer među mnogima vlada zavjet ćutanja.

Prema dosadašnjim iskazima, župnik je prilikom držanja ispovijesti pozivao dječake u sakristiju umjesto u ispovjedaonicu, te ih zastrašivao da ne odaju da ih je neprimjerno dodirivao, grlio i ljubio.

Slučaj je zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću prijavio jedan hrvatski iseljenik, a ubrzo nakon toga pokrenuta je istraga i došlo se do ispovijesti više žrtava. Sva dokumentacija je upućena u Vatikan gdje je sada pokrenuta službena istraga

"Jutarnji" piše da bi ovaj pedofilski skandal mogao postati najveći u Hrvatskoj.

(avaz.ba)