Svijet

Kulinarska škola u Danskoj prisiljava studente muslimane da probaju svinjetinu i vino, koji su zabranjeni u islamu, usuprotnom neće moći diplomirati.

Ikram Korkmaz, sin turskih imigranata u Danskoj, nedavno je upisao Copenhagen College Hospitality u Valby-ju u nadi da će ispuniti svoj san iz djetinjstva- da postane kuhar. Nedugo nakon što je krenuo s nastavom  od Korkmaza je zatraženo da kuha jela koja sadrže svinjsko meso. Budući da je vrlo dobro upoznat s danskom kulturom, Korkmaz je uspješno kuhao ta jela, ali to nije zadovoljio fakultetsku upravu, koja je tražila da proba okus svinjetine. Kad je Korkmaz odbio probati svinjetinu na vjerskoj osnovi, njegovi instruktori su mu rekli da on ne može dobiti diplomu ukoliko ne proba svinjetinu i vino.

„Bio sam jako uznemiren kad mi je instruktor tražio da probam svinjetinu i vino. Kad sam otišao zamjeniku direktora kako bih se požalio, on mi je rekao istu stvar. Kao posljednje rješenje obratio sam se direktoru, ali on mi je također rekao da svi studenti moraju probati hranu koju kuhaju", kazao je Korkmaz.

Korkmaz, koji je završio medresu u Turskoj, također je rekao kako je fakultetska uprava dovela imama koji je rekao muslimanima da, s islamske tačke gledišta, ne postoji ništa pogrešno da probaju svinjetinu.

Korkmaz kaže da kada je pokušao objasniti kako je muslimanima zabranjeno da jedu svinjetinu administracija ga je podsjetila na izjavu imama koji je rekao da muslimani mogu probati svinjetinu. „Možda su pojedini studenti muslimani povjerovali u ono što je imam rekao i probali svinjetinu, ali ja to nikad nisam učinio", rekao je on.

Korkmaz također dodaje da škola vrši diskriminaciju nad muslimanima, tražeći od njih da postanu radnici umjesto kuhari. On kaže da su dvojica Iračana, muslimana, morala napustiti školu zbog pritiska uprave. Prema Sorenu Kuhlwein Kristiansenu, direktoru, nema ništa loše u tome da muslimani jedu svinjetinu. Tokom svog gostovanja u programu državne televizije TV DR, on je izjavio da ukoliko studenti žele da diplomiraju moraju probati svu hranu koja se od njih traži da kuhaju,

Također Kristiansen je rekao da studenti koji ne probaju svinjetine neće imati praksu, te je za njih nemoguće da diplomiraju.

Ipak, u Danskoj, gdje ima više od 300.000 muslimana, postoje brojni restorani čiji su vlasnici muslimani. Korkmaz je rekao da je primljen na prvi restoran na koji se prijavio na praksu.

Zahvaljujući podršci supruge Britt Maria Christensen, Korkmaz je podnio tužbu protiv fakulteta Copenhagen Hospitality danskom Ministarstvu obrazovanja. Ministarstvo će odgovoriti na Korkmazovu pritužbu u roku od 14 dana

(Islambosna.ba)