Svijet

Katoličku crkvu u SAD zabrinjava što pred sudovima zbog slučajeva seksualnog zlostvaljanja djece odgovaraju i njeni visoki zvaničnici koji nisu ništa učinili da to nasilje spriječe, a muči ih i bojazan da će u ovakvim slučajevima zastarjevanje zločina biti ukinuto.

U Filadelfiji, glavnom gradu Savezne države Pensilvanije, veliku prašinu podiglo je suđenje katoličkom svešteniku Jamesu Brennanu za pokušaj silovanja četrnaestogodišnjeg dječaka, u kome su kompromitovana još dva visoka zvaničnika katoličke crkve, od kojih jednom prijeti zatvorska kazna zbog prikrivana.

Monsinjoru Williamu Lynn, koji je bio "kadrovski direktor" biskupije u kojoj je radio Brennan, i znao za sveštenikove sklonosti, prijeti 21 godina zatvora.

Lynn je dio krivice prebacio na svog tadašnjeg nadređenog - pokojnog nadbiskupa Anthonyja Bevilacquu, koji je navodno bio obaviješten o svemu, a nije ništa učinio tim povodom.

Lynn je navodno 1994. godine za nadbiskupa napravio listu od 35 imena sveštenika sumnjivih sklonosti, od kojih su mu neki te sklonosti i  priznali. Nadbiskup je, navodno, naredio da lista bude uništena, a odgovornost pred zakonom ne bi izbjegao da je doživio Brennanovo suđenje.

U SAD jača inicijativa za produžavanje rokova ili čak potpuno ukinuti zastarjevanja za slučajeve seksualnog zlostavljanja djece, jer žrtvama često dugo treba da prijave zlostavljanje - ponekad čak i 40 godina.

Katolička crkva u SAD otvoreno se protivi ovoj inicijativi te angažuje skupe lobiste kako bi spriječila ukidanje zastarjevanja za slučajeve seksualnog zlostavljanja djece.

(Srna)