Svijet

Predsjednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Londonu (LOCOG) Sebastian Coe, u intervjuu za agenciju Anadolija kazao je da će sve potrebe sportista, stručnih timova i gledalaca na predstojećoj Olimpijadi biti zadovoljene sa posebnim osvrtom na potrebe muslimana u toku svetog mjeseca ramazana.

Coe je kazao da su u toku planiranja Olimpijskih igara u LOCOG-u bili svjesni da se muslimanski sveti mjesec i održavanje igara poklapaju i da su oni preduzeli sve kako bi omogućili da se zadovolje sve potrebe muslimana učesnika ovih igara.

U intervjuu za agenciju Anadolija, Coe je istakao da je sve spremno za početak Olipijade i da su preduzete jake mjere sigurnosti, i dodao da će se za sigurnost igara pobrinuti veliki broj iskusnih i sposobnih vojnih i policijskih jedinica.

„Svjesni smo da se ovdje radi o velikoj sportskoj manifestaciji, a ne o samitu sigurnosti. Ja samo želim da pošaljem poruku da je naš cilj da igre proteknu u sigurnom okruženju... Svjesni smo posebnih potreba muslimana u toku njihovog svetog mjeseca ramazana i predvidjeli smo da njihove potrebe budu ispoštovane i zadovoljene, i to ne samo sportista, već i stručnih timova i samih gledalaca“, kazao je Coe, prenosi Anadolija.

Sebastian Coe je napomenuo i da će se nakon Olimpijskih igara u Londonu održati i para olimpijada, za koju su karte već rasprodane, „što je rekordan uspjeh u organizaciji ovih igara“. On je ukazao i na najveći mogući problem u vezi sa organizacijom igara u Londonu, a to su vremenski uslovi.

„Do sada smo svjedoci kišnog ljeta, ali po tom pitanju smo ograničeni i ne možemo sve predvidjeti“, rekao je Coe.

(24sata.info)