Svijet

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Bijeljini Samir Camić izjavio je za agenciju Anadolija da je pet osoba upalo jutros u Atik džamiju u tom gradu, dok su vernici bili na molitvi, i da su vređali vernike psujući im "tursku majku". Vernici su isterali napadače i incident prijavili policiji, a ubrzo je uhapšeno pet osoba, od kojih su četvorica identifikovani kao državljani Srbije.

Imam Camić obratio se jutros u 3.40 časova službenicima u bijeljiniskoj policijskoj stanici i prijavio vređanje vernika u dvorištu Atik džamije. Policajci su izašli na teren i zatekli četiri državljanina Srbije. Oni su lišeni slobode u 11.30 časova, prema nalogu dežurnog tužioca.

Uhapšeni su S.S. (20), G.Ž. (19), U.L. (19) i A.R. (19), sva četvorica iz Beograda, rekao je Srni dežurni operativni u Centru javne bezbednosti (CJB) Bijeljina. Peti akter ovog događaja je maloletna osoba iz Bijeljine, prenosi Anadolija.

Tužilac je dao i nalog za podnošnje izještaja protiv ovih lica o počinjenom krivičnom delu povrede slobode vere i vršenja verskih obreda u vezi sa krivičnim delom izazivanja nacionalne, rasne i verske maržnje, razdora i netrpeljivosti.


Uhapšenima je određen jednodnevni pritvor, a posle će biti podnete odgovarajuće prijave.

- Ovakav napad u ramazanu teško nam pada. Naravno da nas vređa kada neko uvredi naše vrednosti, a Atik džamija to svakako jeste - rekao je Camić.

Imam je kazao da su prisutni "na civilizovan način" udaljili ove osobe iz džamije, a zatim pozvali policiju, koja je počinitelje ubrzo pronašla. On je istakao da ne smatra da iza mladića "neko politički stoji, ali da je ovo odraz opšte atmosfere u Republici Srpskoj, koju karakterišu zapaljive izjave visokih zvaničnika".


Atik džamija i ranije je bila na meti vandala.

(www.vesti-online.com)