Svijet

Osamdeset glumaca filma "Nevinost muslimana" objavili su plaćene oglase u američkim listovima u kojima navode kako su ih producenti iskoristili. Film, koji je objavljen na internetu i sinhroniziran na arapski jezik, izazvao je napad na Konzulat Sjedinjenih Američkih Država u libijskom gradu Bengaziju, u kojem je poginuo američki ambasador Chris Stevens, te demonstracije ispred američkih ambasada u Egiptu i Jemenu.

Demonstranti su kazali da film vrijeđa poslanika Muhammeda.

Producent: Film je provokacija

Glumci filma u oglasima i izjavama koje su poslali međunarodnim medijima naglasili su da su tužni i da ih je producent filma prevario.

"Sigurno ne podržavamo film. Nas su pogrešno uputili u ciljeve filma", navode glumci.

Glumci nadalje tvrde kako su ih producenti prevarili, jer su naknadno potpuno izmijenili film.

"Bili smo šokirani kada smo čuli sve što se priča, kao i radnjom filma", izjavili su glumci.

Prošle godine ovaj film je predstavljen u časopisu Backstage kao avanturistički s radnjom koja se dešava u arapskim pustinjama i najavljeno je da će naziv filma biti "Ratnici Pustinje".

Producent filma "Muslimanska nevinost" Sam Bacile priznao je da je film napravljen kao provokacija.

Ovaj film izazvao je niz negativnih reakcija, posebno u islamskom svijetu, jer, kako navode njegovi protivnici, sadrži uvrede Poslanika Muhammeda.
Ranije je producent filma Sam Bacile, Izraelac koji živi u SAD-u, za američki list Wall Street Journal izjavio: "Muslimani su rak, te su potrebni insekti koji bi ih uništili." On je dodao kako će "ovaj film pokazati da je islam vjera mržnje".

Bacile je naglasio da je za snimanje filma od stotinu izraelskih donatora dobio pet miliona dolara.
Marinci plove ka Libiji

U četvrtak je specijalna jedinica američkih marinaca otputovala u Libiju kako bi zaštitila diplomate u toj zemlji nakon pogibije ambasadora u toj zemlji.

Ambasador Stevens podlegao je posljedicama udisanja dima, a preminulo je još troje zaposlenika Konzulata, nakon što su naoružani demonstranti raketirali i zapalili Ambasadu.

Autori filma su kršćani iz Egipta nastanjeni u SAD-u.

U četvrtak su američki zvaničnici potvrdili za Al Jazeeru da je specijalna jedinica od 50 marinaca na putu ka Libiji kako bi pružila podršku trupama koje u toj zemlji štite diplomate, dok su dva ratna broda krenula prema libijskoj obali.

Specijalni sigurnosni tim marinaca zadužen je za antiterorizam (FAST) i obučen za hitno djelovanje pri zaštiti zaposlenika američke Vlade u stranim misijama.

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je osudio smrtonosno nasilje, ali i bilo kakav pokušaj omalovažavanja vjerskih ubjeđenja drugih ljudi, te kazao kako smrtonosni napad na Konzulat neće ugroziti američko-libijske odnose.

Libijski prijelazni predsjednik Mohammed al-Megarif izvinio se za "kukavični napad", u kojem je, također, ubijeno nekoliko Libijaca zaposlenih u osiguranju Konzulata SAD-a.

"Izvinjavamo se Americi, Amerikancima i cijelom svijetu ", kazao je Megarif.

Autor "Nevinosti muslimana", filma za koji demonstranti u dvije zemlje, ali i libijska Vlada, kažu da vrijeđa muslimane, navodno je nastanjen u SAD-u i povezan sa kršćanskim grupama iz Egipta. Film je objavljen na internetu i sinhroniziran na arapskom jeziku.

Devet Kopta egipatskog porijekla naseljenih u SAD-u su, također, stavljeni na 'crnu listu' za međunarodne aerodrome. Vjeruje se da su pomogli u produkciji filma koji je izazvao proteste.