Svijet

Evropa

Ebu Dijabi, nogometaš londonskog Arsenala i francuskog državnog tima te Ibrahim Jaaber, sada već bivši košarkaš Žalgirisa iz Kaunasa obilježili su prošli mjesec kao sportisti koji su pokazali svjetskoj javnosti koliko su privrženi islamu.

Ebu Dijabi je,  dok se oporavljao od teške povrede u utakmici protiv Čelzija prihvatio se Kur'ana i napamet  naučio devetnaesti džuz. Prema riječima šejha Muhammeda bin Adema El-Kuserija muftije glavnog britanskog grada, a koji je bio predsjednik hafiskog Povjerenstva, francuski državni  reprezentativac odlično je savladao 19. džuz Kur'ani-kerima. Nogometaš Arsenala  Ebu Dijab redovan je na svim vjerskim obredima i svečanostima i koristi svako slobodno vrijeme da se nađe u Islamskom centru. Odaziva se svim akcijama za pomoć ugroženima i idealan je primjer. Ibrahim Jaaber je otišao iz Žalgirisa jer mu smeta reklamiranje piva i razgolićene cheerleadersice. Ibrahim je klub o svom odlasku obavijestio - pismom... „ Jaaber je napisao da se ne slaže s politikom reklamiranja na dresovima“, objasnio je Vitoldas Masalskis, sportski direktor Žalgirisa.

Ibrahim Jaaber košarkaš koji islam stavio ispred karijere. „ Svjestan sam kako mi se zbog ovakve odluke može dogoditi da više nikad ne zaradim novac od košarke, ali spreman sam na tu žrtvu zbog svojih uvjerenja“,rekao je Jaaber. Ibrahim Jaabar je pokazao koliko je pošten čovjek i kako drži do ispravnog vjerovanja u Allaha. On je vratio Žalgirisu sav zarađeni novac. U Žalgirisu su ostali šokirani ovakvim potezom Ibrahima Jaabara.